Otus.ba » Grijanje i hlađenje …

Grijanje i hlađenje …

… sa toplotnom pumpom vazduh- vazduh.

Kako skratiti sezonu grijanja na manje od 100 dana?

Pri izgradnji novih i obnovi starih zgrada treba misliti na obezbjeđivanje alternativnog načina grijanja. Prednosti grijanja lokalnim grejnim tijelima su velike. Instalacija lokalnih grejnih tijela je jednostavan i efikasan sistem grijanja tokom prelaznih perioda (proljeće i jesen) kada nema potrebe za grijanjem cijele zgrade.
Jedan od najjeftinijih načina lokalnog grijanja je inverterska toplotna pumpa vazduh- vazduh. Naročito je efikasna u objektima otvorenog tipa jer je u njima moguća dobra cirkulacija vazduha.

Najbolje prodavana serija, konstruisana za efikasno grijanje i hlađenje, je serija MSZ-AP. Prihvatljiva cijena, super tihi rad (21 dB), velika energetska efikasnost (SERR 8,6, SCOP 4,7, energatska klasa A+++/A++) i mogućnost da grije u uslovima do -15ºC (opcionalno i u uslovima do -20ºC) su argumenti koji nas brzo uvjeravaju. Ako tome dodamo i izdržljivost uređaja serija MSZ-AP je apsolutni pobjednik.

Serija MSZ-AP će bez problema da hladi jer je gornja temperaturna granica njenog rada +46ºC. Ako imate na raspolaganju alternativno grijanje, tokom izuzetno hladnih dana (temperatura ispod -20°C) grijanje vam može preuzet alternativni uređaj.
Ako se želite grijati pomoću klima uređaja i pri niskim vanjskih temperaturama, pravi izbor su klima uređaji iz serije MSZ-FH. Ovo je prava ‘radna mašina za grijanje’ koja vas neće iznevjeriti ni pri niskim temperaturama a odlikuje je izuzetna energetska efikasnost (COP 5,52, ERR 5,15 ).
Klasični klima uređaji, prvobitno namjenjeni za hlađenje, razvojem tehnologije su se preobrazili u inverterske toplotne pumpe koje, uz korištenje vrlo malo energije, ljeti odlično hlade a zimi griju. Ako stanujete u stanu ili zgradi koja se grije uz pomoć termo- bloka ( električnim kotlom ) ili drugim tradicionalnim načinom grijanja, troškovi grijanja vrtoglavo rastu. U tom slučaju bićemo veoma zadovoljni ako sezona grijanja traje samo od oktobra do aprila. Korištenjem inverter toplotne pumpe vazduh-vazduh, skraćujemo grejnu sezonu na svega tri mjeseca. Kako u decembru, tako i u januaru i februaru, troškovi grijanja se mogu smanjiti i na taj način što se konvencionalno grijanje potpomaže toplotnom pumpom.
U radu je data analiza potrošnje električne energije za zagrijavanje prostora korišćenjem toplotne pumpe i električnog kotla. Analiza je izvršena na osnovu potrošnje električne energije dva stana i zgrade koja za zagrijavanje koristi zajedničku toplotnu pumpu i solarne kolektore. Posmatran je i uticaj sunčevog zračenja na potrošnju električne energije prilikom hlađenja prostora. Pročitajte istraživanje Korišćenje toplotnih pumpi u niskoenergetskim zgradama – Željko Ivanović i Mladen Knežić (Elektrotehnički fakultet Univerzitet u Banjoj Luci)
Top

Besplatni info telefon 0800 56789

Radno vrijeme od ponedeljka do subote od 08:00-16:00